Over Woensdag Wensdag

Het eerste wensverhaal: Katherine wil graag kinderen

Ik ben Katherine, op dit moment 33 jaar oud. Vijf lange jaren heb ik er alles aan gedaan om kinderen te krijgen: vruchtbare dagen uitrekenen, rust en ontspanning opzoeken, intense hormonale behandelingen ondergaan en véél liefde maken. Ik zag de gezinnen rondom mij gestaag groeien maar bleef achter met lege handen, elke maand opnieuw. Mijn lichaam onderging pijn tot op het absurde af, mijn mentale gezondheid incasseerde deuk na deuk, mijn weerstand brak en herstelde liet zich weer herstellen, … .

Hoewel ik het proces bewust solo heb beleefd, kon ik rekenen op veel steun van vrienden en familie. En één van die vriendinnen is Annelore, een ondernemende muzikale wereldverbeteraar. Zij deed me na die vijf lange jaren een avond vol liefde, warmte en zachte buitenlucht cadeau. We nodigden samen mijn beste vrienden en enkele familieleden uit en leefden vol vuur naar mijn dag toe.

Op de bijeenkomst voerde ze een muzikale vertelling op voor mij en de mensen die mij het nauwst aan het hart liggen. Tijdens die vertelling maakten we de overstap naar een nieuw hoofdstuk, eentje waarin die kinderwens minder op de voorgrond staat. Ik verwonder me nog over het idee dat ik nu weer vooruit kan kijken zonder constant gemis, alsof er sindsdien veel meer licht in mijn leven is.

En ’s avonds toen het vuur al hoger oplaaide sloop een andere vriendin weg van de rijk gevulde tafel. Alsof het nog niet mooi genoeg was, maakte fotografe Els toen een foto die mijn verhaal helemaal vat: mijn vurige wens met de kracht van een stier, de kinderlijke zorgeloosheid, het verbeten lachje om de mond, de warmte en de herinnering aan de avond… alles zit in dit ene beeld dat ik nooit zelf had kunnen maken. Dit beeld kan ik koesteren als een mooi einde van een verschrikkelijk lelijk hoofdstuk in mijn leven. Moet ik nog vertellen dat mijn dankbaarheid voor dit initiatief eindeloos is?!

Over Woensdag Wensdag

Woensdag Wensdag is een initiatief dat Annelore Camps opzette naar aanleiding van de onvervulde kinderwens van één van haar vriendinnen. Het besef dat kunstenaars in staat zijn om pijnlijke, immer negatieve situaties te vertalen naar iets positiefs liet de vonk overslaan naar een nieuw platform waarop kunstenaars betaalde opdrachten uitvoeren: Woensdag Wensdag.

Het doel van Annelore om enerzijds iets positiefs toe te voegen aan zware levensverhalen en anderzijds werkgelegenheid te creëren voor getalenteerde kunstenaars en projectmedewerkers ligt in het verlengde van haar ander project: Allez, Chantez! Sinds 2015 laten Annelore en een tiental andere muzikanten elk jaar tienduizenden mensen voluit samen zingen, volgens een laagdrempelig concept waarin zangplezier centraal staat. Ook hierin zijn sociaal ondernemen en mensen dichter bij elkaar brengen de drijfveer.

Waarom een wensdag op Woensdag?

Omdat het goed klinkt, natuurlijk. Maar ook omdat het prachtig zou zijn als we beginnen met één dag per week extra aandacht voor de verlangens waar we zelf mee zitten, die we misschien nog niet eens durven uitspreken. En ook aandacht voor de onvervulde wensen van de mensen rondom ons. Je kan met kleine interventies vaak al zo’n groot verschil maken. Let daar volgende woensdag maar eens op. En de woensdag daarna. En de woensdag daarna…

Meer weten?